Garage Demol-Ide

Merkonafhankelijke garage & tweedehands auto's

Tweedehands auto kopen? Diesel of benzine?

Tweedehandsauto kopen, diesel of benzine

Kies je bij het kopen van een tweedehands auto best voor diesel of benzine? Het antwoord is niet zo simpel. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden, en bovendien is het geen exacte wetenschap en hangt alles af van jouw rijstijl en voorkeur. Maar om je toch te helpen bij je keuze, lijsten we hieronder de belangrijkste pro's en contra's op.

Waarom een 2ehands dieselwagen kopen?

Er is de laatste tijd heel wat te doen geweest rond de lage-emissiezones, maar wat houdt dat nu precies in? En is het nog veilig om een dieselwagen te kopen? Bekijk hier de voor- en nadelen die verbonden zijn aan de aankoop van een dieselwagen.

Pro's aankoop dieselwagen:

 • Een dieselwagen verbruikt doorgaans minder brandstof dan een benzinewagen.
   
 • Daarnaast stoot een dieselmotor, met hetzelfde vermogen en dezelfde verplaatsing, minder CO2 uit dan een benzinemotor.
   
 • De Brandstofprijs is voor het eerst in lange tijd lichtjes gedaald, en licht nu ongeveer gelijk met de prijs van benzine.
   
 • Dieselwagens blijven aangeraden voor wie meer dan 35.000 km per jaar rijdt, en lange afstanden aflegt. Bij korte afstanden bereikt de motor namelijk niet zijn ideale temperatuur en behaalt hij zijn optimale rendement niet.
   
 • Met Euro4 dieselwagens kan je nog door de lage-emissiezone in Brussel rijden tot 2022, en met Euro5 en Euro6 wagens maar liefst tot 2025. Bovendien zijn al onze tweedehands diesel auto's minimum Euronorm4.
   
 • Ten slotte is er ook veel aanbod op de tweedehands markt voor dieselwagens, wat natuurlijk een positieve invloed heeft op de prijs.

Contra's aankoop dieselwagen:

 • De uitstoot van fijn stof ligt hoger bij een benzinewagen.
   
 • Opkomst van lage-emissiezones.
   
 • nadelige fiscale wetgeving.
   

Waarom een 2ehands benzinewagen kopen?

Door het recente aanhoudende negatieve nieuws over de lage-emissiezones en de diesel ban, is de populariteit van diesel achteruit gegaan. Terwijl de overheid enkele jaren geleden nog fikse premies uitdeelde voor dieselwagens, worden nu vooral de kleinere en zuinige stadswagens op benzine bevoordeeld.

Er zijn echter nog andere factoren die je keuze kunnen beïnvloeden. Bekijk hier de pro's en contra's voor het aankopen van een tweehands benzinewagen.

Pro's aankoop benzinewagen:

 • Benzinewagens zijn ideaal geschikt voor chauffeurs die minder dan 20.000 km per jaar rijden. Benzinewagens zijn beter geschikt voor kortere trajecten dan zijn diesel tegenhangers.
   
 • Voordelige fiscale wetgeving (in vergelijking met diesel auto's).
   
 • Motors op benzine stoten nauwelijks fijn stof uit.
   
 • Opkomst van de lage-emissiezones. Deze zijn gunstiger voor benzinewagens.

Contra's aankoop benzinewagen:

 • Benzinewagens hebben een hogere CO2 uitstoot.

 • Het verbruik is afhankelijk van de rijstijl, maar een auto op benzine verbruikt doorgaans meer brandstof dan een diesel auto. Zwaardere benzine voertuigen hebben ook veelal een hoger brandstofverbruik.

 • Er is momenteel meer vraag naar benzinewagens op de tweedehands markt, waardoor de prijs ook iets hoger zal liggen dan de afgelopen jaren.

Conclusie

We moeten concluderen dat zowel diesel- als benzinewagens voldoende voordelen hebben die een impact kunnen hebben op de aankoop. Alles hangt natuurlijk af van de eigen voorkeur en rijstijl. Ben je iemand die veel op de baan is, en dikwijls lange afstanden aflegt? Dan zal een dieselwagen beter geschikt zijn. Ben je daarentegen iemand die elke dag slechts een kort traject aflegt? Dan zal een benzinewagen je voordeliger uitkomen.

Verder kunnen we ook besluiten dat, ondanks de negatieve nieuwsberichten over diesel en de lage-emissiezone, een dieselwagen nog altijd een zeer goede aankoop kan zijn voor iemand die op zoek is naar een tweedehandswagen. Met een Euro6 norm dieselwagen kan je bijvoorbeeld nog tot 2025 door de stadscentra waar een lage-emissiezone geldt. Dus daarvoor hoef je de diesel auto ook al niet naar achter te schuiven in je overweging.

Kortom; het is en blijft een keuze die je zelf moet afwegen. Door na te gaan welke voor- en nadelen voor jouw persoonlijk het meeste doorwegen, en vooral wat het beste past bij jouw rijstijl en -gedrag.